środa, 25 września 2013

w tonacji g-moll ;)


Nie będziemy oryginalni - niezaprzeczalnie swoje przysłowiowe pięć minut mają teraz grzyby, a więc i u nas, po magicznych fotografiach darów lasu, czas na słów kilka "na grzybową nutę".
By zachwycić się ich różnorodnością grzybów nie trzeba ich lubić zbierać czy jeść, wystarczy po prostu wybrać się na spacer do lasu i nacieszyć oczy uroczymi kapeluszami wychylającymi się z mchów i traw. Niewątpliwie miłośnicy grzybów nie poprzestaną jedynie na podziwianiu ich urody.

Co trzeba i wypada wiedzieć o grzybach? Z całą pewnością są jedną z pierwszych oznak jesieni, wspaniale pachną, a dla wielu stanowią rozkosz dla podniebienia. W dziewięćdziesięciu procentach składają się z wody, są więc niskokaloryczne, a zwolennicy wszelkich diet mogą po nie sięgać bez zbędnych obaw pod warunkiem, że do przygotowywania grzybowych przysmaków nie użyjemy zbyt ciężkich dodatków.
Mniej więcej cztery procent "wnętrza" grzybów to białko, zawierają także witaminy A, B1, B2, nieco witaminy C oraz mikroelementy: potas, fosfor, wapń i żelazo. Chityna, która znajduje się w składzie sympatycznych kapeluszników jest odporna na działanie enzymów trawiennych, dlatego w spożywaniu grzybów należy zachować rozsądek, nie podawać ich małym dzieciom, nie objadać się na noc i przede wszystkim odpowiednio przygotować przed podaniem - wyłącznie piękne, młode i świeżutkie okazy po dokładnym umyciu ugotować i jak najszybciej zjeść.
Wybierając się na grzybobranie powinniśmy wypełniać koszyki (nie reklamówki, przez które grzybki mogą sparować lub pleśnieć) tylko tymi gatunkami grzybów, co do których nie mamy najmniejszych wątpliwości, że są jadalne. Dobrze jest wziąć ze sobą podręczny atlas grzybów, ewentualnie zapytać znawcy, czy aby na pewno zebrane maleństwa nie zrobią nam wielkiej krzywdy. A kiedy już będziemy mieli pewność, że wiemy co zjemy, a las obficie nas obdaruje, wystarczy mieć dobry pomysł na pyszną kolację i czym prędzej ją przygotować.
Ot, na przykład najprościej - grzyby duszone w śmietanie.

Potrzebujemy:

około 40 dkg ulubionych grzybków
jedną cebulę
trochę tłuszczu
około dwie łyżeczki mąki
od 2-3 łyżek wody
sól, pieprz, przyprawy, które lubimy, zioła
zieloną pietruszkę

Grzybki dokładnie myjemy, osączamy z wody, a następnie kroimy w paseczki lub plasterki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim cebulę, mniej więcej minutę, następnie dodajemy pokrojone grzyby oraz wodę, sól, pieprz, zioła, przyprawy - dusimy wszystko pod przykryciem około godziny, a jeśli podczas duszenia wyparuje woda dolewamy ją.
Po godzinie mieszamy śmietankę z mąką, wlewamy do grzybów i zagotowujemy. Na koniec posypujemy grzyby świeżą zieloną pietruszką. Podajemy zgodnie z upodobaniem - z makaronem, kluskami, ziemniakami lub pieczywem.

O walorach smakowych tego dania nie będziemy Was przekonywać - jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc po prostu zróbcie je i podzielcie się z nami wrażeniami - smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz